آمنوره ثانویه و الیگومنوره چیست؟
آمنوره یعنی نبودخونریزی قاعدگی و به دو نوع تقسیم می شود؛ اولیه که اصلاً خونریزی قاعدگی تجربه نشده و ثانویه که بعد از تجربه خونریزی قاعدگی ، دچار قطع دوره های پریود می شوید.
الیگومنوره یعنی کاهش دفعات خونریزی قاعدگی ، به طور کلی کمتر از 6 تا 8 بار دوره خونریزی در سال الیگو منوره در نظر گرفته می شود.
آیا نیاز به توجه و مراجعه به پزشک هست؟
توصیه آنست که اگر خانمی سه دوره پشت سر هم یا با فاصله، پریود نشد حتماً به پزشک مراجعه کند، ضمن آنکه به نظر می رسد یک مشاوره اولیه با پزشک در همه موارد تأخیر پریود یا قطع آن مناسب باشد.
علل آمنوره ثانویه و الیگومنوره چیست؟
علت های بسیار ساده ای مثل استرس، ورزش سنگین، لاغری زیاد و … مطرح هستند و در بسیاری از مواردِ الیگومنوره یا آمنوره ثانویه، علت نیازمند مداخله جدی ، وجود ندارد ولی گاهی و به خصوص با توجه به علایم همراه لازم است تا بررسی هایی جهت رد علل مهم تر انجام شود.
اولین دلیلی که در نظر گرفته می شود بارداری است لذا آزمایش بارداری انجام خواهد شد.
اما دلایل دیگری هم وجود دارد؛
- اختلالات ساختمانی رحم، خصوصا در مواردی که قبلا دستکاری های رحمی داشته اید، مثل چسبندگی های دیواره رحم یا تنگی دهانه آن.
- اختلالات هورمونی ناشی از تخمدان مثل تخمدان پلی کیستیک (PCOS) و یا نارسایی تخمدان
- سایر اختلالات هورمونی
چه اختلالات هورمونی ای می توانند آمنوره ثانویه و الیگومنوره ( بی نظمی قاعدگی) ایجاد کنند؟
هورمونهای اصلی مداخله کننده در خونریزی قاعدگی استروژن و پروژسترون هستند که از تخمدانها ترشح می شوند و هر اختلالی در تخمدان ( مثل تخمدان پلی کیستیک) منجر به تغییر در آنها و اختلالات قاعدگی خواهد شد.
از طرفی برای ترشح شدن این هورمونها از تخمدان، تحریکاتی از مغز لازم است. هیپوفیز ، قسمتی از مغز است که این کنترل را برعهده دارد. هورمونهای تحریک کننده ترشح استروژن و پروژسترون، هورمون ترشح کننده شیر (پرولاکتین) و هورمون ترشح کننده غده تیروئید(TSH) همه از هیپوفیز ترشح می شوند و تغییر آنها به هر دلیلِ ارگانیک یا غیر ارگانیک در مغز ، باعث اختلال قاعدگی خواهد بود.
ضمن آنکه گاهی تغییرات خود غده تیروئید و ترشحات آن، عامل بی نظمی قاعدگی است.
در موارد نادر و البته معمولاً با علایم همراه واضح، باید به فکر اختلالات غده دیگری در بدن باشیم. غده فوق کلیه که با ترشحات هورمونی خود به نحوی سلامت عمومی بدن را کنترل می کند و اختلال ترشح هورمونهایش که به لحاظ ساختمانی شباهت به استروژن و پروژسترون دارند، می تواند منجر به علائمی شود که یکی از آنها بی نظمی قاعدگی است.
در نظر داشته باشید که بسیاری موارد آمنوره ثانویه یا الیگومنوره قابل درمان است حتی با کارهای ساده ای مثل افزایش وزن برای افراد لاغر یا کاهش وزن برای افراد چاق، لذا به جای نگرانی که یکی از مسبب های بی نظمی قاعدگی می باشد ، بهتر است با یک پزشک مشورت نمایید.
2 نظر در “آمنوره ثانویه و الیگومنوره (بی نظمی قاعدگی)”
Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it
is really informative. I’m going to watch out for brussels.
I will be grateful if you continue this in future.
Lots of people will be benefited from your writing.
Cheers! Lista escape room
I do not even understand how I finished up right
here, but I believed this submit used to be great. I do not recognize who you are however definitely you are going to a famous
blogger if you aren’t already. Cheers!
My web site … Ethan