واقعیت این هست که تشخیص مرز بین تشنج در کودکان و حمله های شبه تشنج دیگر ،کار آسانی نیست و حتی برای متخصصین مغز و اعصاب هم خیلی وقتها نیاز به انجام بررسی و انجام نوار مغزی دارد. پس اگر کودک شما حالاتی را که در این مقاله توضیح داده می شود تجربه کرده نگران نشوید ولی برای بررسی لازم، به پزشک مراجعه نمایید.
انواع تشنج در کودکان و تظاهرات بالینی آن
تشنج در کودکان از حالات خیلی مخفی که مثلا فقط چند ثانیه خیره شدن هست تا پرشهای شدید دست و پا همراه از دست دادن هوشیاری ،گسترده است.
به طور کلی تشنجها ممکن است در خواب اتفاق بیافتند یا در بیداری ،هرچند کسانیکه تشنج در خواب دارند غالبا در بیداری هم تشنجهایی خواهند داشت.
تشنج می تواند با از دست رفتن هوشیاری باشد یا فرد هوشیاری خود را از دست ندهد و در عین حال دچار تشنج شود.
در هنگام تشنج فرد ممکن است فقط حرکت مختصری مثل پرش سریع و کوتاه یک دست را تجربه کند یا حرکات شدید رفت و برگشتی کل اندامها را.
توجه داشته باشید که برخی از حرکات نوزادان مثل جمع شدن سر و دستها و تنه به سمت جلو در یک لحظه و ناگهانی یا باز شدن دستها به سمت عقب و رفتن سر و تنه به سمت عقب به طور ناگهانی و سریع که عموم شاید تعبیر ترسیدن بچه را روی آن بگذارند می تواند نوعی تشنج باشد،سفت شدن بدن نوزاد و عقب کشیدن سرش که شاید به نظر ریفلاکس و برگشت شیر باشد شاید نوعی تشنج باشد،ترس در خواب کودک ۳ ساله که هر شب یا شبی چند بار تکرار می شود می تواند نوعی تشنج باشد ،خیره شدن ناگهانی کودک برای چند ثانیه و بازگشت دوباره اش بلافاصله به فعالیت قبلی شاید تشنج باشد. پس از ماجراهای کوچک بی توجه نگذرید مخصوصا اگر در حال تکرار شدن هستند.
و نوعی تشنج هم تشنج ناشی از تب هست که در بچه ها از ۶
ماهگی تا ۵ سالگی شایع می باشد و این تشنج علیرغم ظاهر
وحشتناکش ،غالبا خطرناک نیست و پیش آگهی خوبی دارد. این تشنج با بیماری تب دار کودک مرتبط است و به
صورت حرکات شدید دست و پا همراه از دست دادن هوشیاری است که معمولا کمتر از ۱۵ دقیقه طول می کشد.البته انواع و ویژگیهای دیگری هم می تواند داشته باشد که در آن صورت نیاز به بررسی بیشتر دارد.
سیر بیماری تشنج
تشنج در کودکان همانطور که تظاهرات خیلی وسیع و متفاوتی دارد ،پیش آگهی و سیر متفاوتی هم دارد. برخی انواع تشنج حتی بدون درمان ،خودبخود بعد از چندسال برطرف می شوند،برخی انواع شاید هرگز برطرف نشوند اما تأثیر منفی در شناخت و آگاهی و رشد مغزی کودک ندارند ،اما برخی انواع دیگر متأسفانه روند خوبی ندارند و باعث اختلالات مغزی و اختلال در شناخت و یادگیری و هوش کودک می شوند.
درمان تشنج
هرچند برای اولین حمله تشنج در کودکان غالبا درمان درازمدت گذاشته نمی شود ولی حتما نیاز به مراقبت و تحت نظر گرفتن کودک از نظر خطرات احتمالی حین تکرار تشنج هست .مثلا مراقبت از کودک حین حمام کردن یا شنا کردن و خودداری از رانندگی در بچه های بزرگتر که به طور قانونی در سن رانندگی هستند. البته در صورت تکرار تشنج و شروع درمان هم به هرحال باید این مراقبتها ادامه داشته باشند.
به هر حال هم بابت کم کردن تشنجها و در نتیجه کنترل خطرات فیزیکی ناشی از آنها و هم برای کمک به یادگیری و کم کردن خطر آسیبهای مغزی ناشی از تشنجها اکثر آنها نیاز به درمان دارویی دارند،هرچند مثلا در تب و تشنج یا بعضی تشنجهای خوش خیم نیاز به مصرف داروی ضد تشنج طولانی مدت غالبا وجود ندارد.
البته در برخی انواع تشنج ،مخصوصا اگر به درمان دارویی جواب ندهد درمانهای با رژیم غذایی که شامل محدودکردن دریافت کربوهیدرات و افزایش دریافت چربی با دستورالعملهای مخصوص هست ممکن است کمک کننده باشد.
در موارد مقاوم و شدید هم شاید نیاز باشد عمل جراحی در مغز صورت بگیرد که مرکز تشنج یا مسیرهای ارتباطی آن حذف شود.