بیماری سرماخوردگی بیماری شایعی هست که هر چند در تمام طول سال اتفاق می افتد بیشتر در ماههای سرد سال رخ می دهد.
عامل سرماخوردگی چیست؟
عامل میکروبی سرماخوردگی ، انواع مختلفی از ویروسها هستند که هر خانواده از آنها زیر گروههای بسیاری دارند و برخی از زیرگروهها هم با جهشهای مختلف مرتب تغییر می کنند بنابراین طبیعی هست که ما انسانها، سالهای سال و هر سال چندین بار دچار سرماخوردگی می شویم .
آیا کودک شما به طور غیر طبیعی مکرر سرما می خورد؟
کودکان معمولا ،سالی ۶ الی ۸ بار دچار سرماخوردگی می شوند، هرچند درصدی از کودکان سالی ۱۲ بار هم سرما می خورند تا اینکه در دوران نوجوانی و جوانی به ۲ الی ۳ بار در سال کاهش می یابد.
انتقال سرماخوردگی چگونه است؟
از زمان ورود ویروس سرماخوردگی به بدن تا شروع علائم ۱ الی ۳ روز طول می کشد و علائم تا یک هفته طول می کشند هرچند گاهی تا دو هفته هم طول خواهند کشید.
اوج زمان انتشار ویروس در زمان اوج علائم بیماری هست هرچند که ویروس تا دو هفته بعد از شروع سرماخوردگی هم می تواند منتشر شود.
انتشار این ویروس ها از طریق ذرات تنفسی که با عطسه و سرفه و حرف زدن پخش می شوند و هم از طریق وسایل آلوده به ویروس که کودک به آنها دست بزند و به چشم و دهان و بینی خود بمالد می باشد. این ویروسها حدود ۳ ساعت در محیط بیرون زنده می مانند.
علائم سرماخوردگی چیست؟
سرماخوردگی در واقع درگیری راههای فوقانی تنفسی با ویروس هست و به طور مشخص آبریزش بینی و گرفتگی بینی از علائم آن می باشد،درگیری ریه در سرماخوردگی دیده نمی شود و اگر درگیری ریه رخ دهد بیماری عارضه دار شده و سرماخوردگی معمولی نیست.
در سرماخوردگی گلودرد ،تب خفیف، سرفه ،سردرد، مختصری بدن درد، بی اشتهایی …ممکن هست دیده شود.
درمان سرماخوردگی چیست؟
درمان سرماخوردگی علامتی است و بهترین درمانها همان روشهای سنتی خانگی می باشد.
خوردن مایعات گرم که در واقع ترشحات را رقیق کرده و به دفعشان کمک می کند و جلوی بی آبی بدن را می گیرد یکی از روشهای مفید می باشد.
استفاده از بخور سرد ممکن است در بهبود علائم کمک کند هرچند درباره آن هنوز از نظر تحقیقات علمی به نتیجه قطعی نرسیده اند و برخی محافل علمی هم بخور، چه سرد و چه گرم آن را در سرماخوردگی بی اثر می دانند!
استفاده از شستشوی بینی با آب نمک که در واقع امروزه با قطره ها و اسپری های بینی کلرور سدیم انجام می گیرد در تخلیه ترشحات مؤثر هست.
برای بهبود سرفه ها می توانید از عسل استفاده کنید. ترکیب کافور و منتول و روغن اکالیپتوس هم در بهبود سرفه ها مؤثرند.
درباره داروهای طب نوین ،برای کنترل تب و بدن درد می توان از استامینوفن یا داروهایی مثل ایبو پروفن استفاده نمود اما باید توجه داشت که هر کدام از این داروها باید با مقدار مشخص با توجه به وزن کودک و با در نظر گرفتن بیماریهای زمینه ای او تجویز شوند.ضمنا هرگز از آسپیرین در کودک سرماخورده خود استفاده نکنید چون ممکن است منجر به تخریب کبد شود.
برای کنترل آبریزش بینی و سرفه های خلطی از گروههای خاصی از آنتی هیستامینها مثل دیفن هیدرامین می شود استفاده نمود که مقدار آن هم باید با توجه به سن کودک تنظیم شود و در کودکان زیر ۲ سال و در برخی بیماریهای زمینه ای منع مصرف دارد.
برای کنترل سرفه های خشک می توان از سالبوتامول و داروهای مشابه استفاده کرد که البته آن هم باید با توجه به وزن کودک و بیماریهای زمینه ای او تنظیم شود.
کنترل علائم دیگر هرکدام بسته به شرایط، با شربتها و قطره ها و قرصهای خاص انجام می شود.
مصرف شربت سرماخوردگی اطفال توصیه نمی شود چون ممکن است ترکیبات آن برای کودک مضر باشند.
مصرف آنتی بیوتیک در سرماخوردگی جایگاهی ندارد مگر آنکه پزشک تشخیص دهد که عامل عفونت میکروبی، در حال حاضر با توجه به علائم ،باکتریایی هست و ماجرا فقط یک سرماخوردگی بی عارضه نیست.