یبوست چطور تعریف می شود؟
یبوست تعریف قاطعی ندارد. در واقع دفع مدفوع سفت و سخت و به دفعات کم می تواند یبوست باشد . به هر حال کسی که دو یا سه بار در هفته دفع مدفوعی دارد که نرم و بدون فشار است مبتلا به یبوست نمی باشد.
عارضه یبوست کودکان چیست؟
یبوست فرد را عصبی کرده و کودک و خانواده را نگران می کند،به علاوه اگر شدید باشد و طول بکشد با فشار به مثانه باعث عفونت ادرار و آسیب کلیه ها می شود که عارضه مهمی می باشد.
علل یبوست کودکان چیست؟
۱) مشکلات روده ها مثل بسته بودن مقعد یا قسمتهای بالاتر روده بزرگ یا بیماری هیرشیپرونگ می تواند علت باشد که معمولا این مشکلات در دوران نوزادی علامت دار می شوند و با معاینه و عکس از روده ها تشخیص داده خواهند شد.
۲) بیماریهای عمومی بدن که روده ها را هم درگیر می کند؛ مثل دیابت یا کم کاری تیروئید یا مسمومیت با ویتامین D .
۳) توده های بدخیم
۴)مشکلات نخاع و ستون مهره ها که البته معمولا با بی اختیاری ادرار یا مشکلاتی در راه رفتن همراه هستند ولی گاهی هم غیر از یبوست علامت دیگری ندارند و با معاینه و عکس برداری تشخیص داده می شوند.
۵)یبوست عملکردی که یکی از شایع ترین علل خصوصا در دوران آموزش توالت به نوپایان و دوران آغاز مدرسه رفتن کودکان است که به خاطر نگه داشتن مدفوع و به دنبال آن دفع دردناک مدفوع خشک و بزرگ و ادامه این سیکل به صورت ترس از دفع دردناک و نگهداری مجدد مدفوع می باشد که اصلاح آموزش توالت رفتن و آموزش دفع به موقع مدفوع را می طلبد.
درمان یبوست چگونه انجام می شود؟
درمان مسلما به عامل بیماری مربوط می شود ، اگر علت خاصی مثل اختلالات ساختمانی روده ها پیدا شود باید با جراحی درمان صورت گیرد ، اگر بیماریهای عمومی مثل دیابت یا کم کاری تیروئید علت باشد باید این بیماریها درمان و کنترل شوند، اگر مشکل از املاح و ویتامینهای بدن باشد باید آنها را اصلاح کرد،اگر توده ای در روده ها ایجاد شده باشد باید برداشته شده و درمانهای دارویی و رادیوتراپی درصورت نیاز انجام شود، اگر مشکلات نخاع و ستون مهره ها باشد، جراحی و کاردرمانی و … کمک کننده هستند، و اگر یبوست عملکردی علت آن باشد لازم است بعد از نرم کردن مدفوع ،دفع صحیح به کودک آموزش داده شود.