یبوست عملکردی در چه کودکانی شایع هست؟
کودکان معمولا در دو رده سنی مستعد یبوستی هستند که بیماری زمینه ای عامل ایجاد آن نیست و به آن یبوست عملکردی می گویند.
یک گروه سنی ،گروه نوپایان می باشند که در حال آموزش کنترل مدفوع و ادرار هستند و دیگری گروه کودکان سنین مدرسه که تلاش می کنند در شرایط جدید ایجاد شده جلوی دفع مدفوع را بگیرند.
مراحل درمان یبوست عملکردی چیست؟
اگر کودکی مبتلا به یبوست عملکردی شده ، ابتدا لازم است بسته به شدت یبوست، با داروهای خوراکی یا مقعدی، روده ها تخلیه شود و بعد از آن احتمالا به یک دوره درمان دارویی خوراکی از مسهل ها و ملین های مناسب کودکان نیاز دارد.
ولی آنچه جهت رفع مشکل به طور دائمی لازم است اصلاح سبک زندگی می باشد. مصرف غذاهای حاوی فیبر (مثل غلات کامل، میوه و سبزیجات) ،مصرف کربوهیدراتهای ساده میوه ها ( مثل آلو، گلابی ،سیب) ، همراه با مصرف مایعات و تحرک کافی جهت عملکرد مناسب روده ها و دفع مدفوع ضروریست. توصیه به کودکان برای استفاده از دستشویی در ساعات مدرسه و تنظیم عادت دفع مدفوع ،به رفع مشکل در سنین مدرسه کمک می کند. معمولا مدتی بعد از غذا و بیشتر صبحها دفع مدفوع اتفاق می افتد پس کودکان را تشویق کنید که به طور منظم برای تخلیه مدفوع به دستشویی مراجعه نمایند.
برای آموزش کنترل مدفوع در نوپایان هم کودک را مدتی بعد از غذا به دستشویی ببرید و تشویقش کنید که چند دقیقه ای در دستشویی منتظر دفع مدفوع بماند ،از تشویق و تحسین استفاده نموده و از تنبیه و سرزنش بپرهیزید.